Magnesium er et uunnværlig element for blant annet planter. I planter representerer det en byggestein for klorofyll (grønne blader) og er derfor essensielt for fotosyntesen. Samtidig spiller magnesium en viktig rolle i energioverføringen. Sammen med kalsium er det også en del av springvann og påvirker vannets hardhet. Uorganisk magnesiumgjødsel produseres ved bruk av de samme basene som brukes for å produsere kaliumgjødsel.

Kort om magnesium

Hva er det og hva gjør det?
Magnesium er uunnværlig for planter, da det er essensielt for fotosyntesen.
Representerer en byggestein for klorofyll.
Is essential for photosynthesis.
Hva kan du se?
Rustaktige, brune flekker.
Tåkete, svakt gule flekker mellom årene.
Hva kan du gjøre?
Spray med en 2 % løsning av Epsom-salter hver 4. til 5. dag, i rundt en uke.
Image
Magnesium deficiency guide

Symptomer på mangel

Når det oppstår mangel, vil grønnfargen på de halvgamle bladene under blomstringstoppen bli brutt opp, og magnesium vil bli transportert til de yngre delene av planten. Denne nedbrytingen er synlig, da rustaktige, brune flekker og/eller vage, tåkete gule flekker oppstår mellom årene. En lett mangel på magnesium påvirker nesten ikke blomstringen, selv om utviklingen av blomstene gjør mangelsymptomene verre.

Utvikling av mangel

  • Tegn på mangel oppstår først etter 4-6 uker. Små, rustaktige brune flekker og/eller tåkete, gule flekker oppstår på de halvgamle bladene (under toppen av planten). Fargen på de unge bladene og fruktutviklingen påvirkes ikke.
  • Størrelsen og antallet på rustbrune flekker på bladene øker.
  • Symptomene sprer seg i hele planten, noe som ser ille ut. Når mangelen blir akutt, påvirkes også de yngre bladene og blomsterproduksjonen vil bli redusert.

Årsaker til mangel

Image
Magnesium deficiency guide

Mangel på magnesium kan oppstå fordi opptaket hindres på grunn av:

  • Et svært vått, kaldt og/eller surt rotmiljø.
  • En stor mengde kalium, ammonium og/eller kalsium (for eksempel høye konsentrasjoner av kalsiumkarbonat i drikkevann, eller plantejord av leire som er rike på kalsium) sammenliknet med mengden magnesium.
  • Et begrenset rotsystem og stor etterspørsel i plantene.
  • Høy EK i vekstmediet som hindrer fordampning.

Løsninger for å reparere en mangel

  • Når en mangel er diagnostisert, er det beste man kan gjøre å spraye med en 2 % løsning av Epsom-salter).
  • Gjødsling via røttene: Uorganisk: Epsom-salter i hydroponikk eller Kieserite (magnesiumsulfatmonohydrat). Organisk: kompostert kalkun- eller kumøkk.
Image
Magnesium deficiency guide

Tilheling

Finn ut av mulige årsaker: I plantejord må man bruke kalsiumgjødsel som inneholder magnesium når pH-nivået er for lavt (under 5). I hydroponiske systemer bruker man midlertidig en næringsløsning med en høyere pH (6,5). Når EK er for høy, rens og/eller tilsett midlertidig kun drikkevann. Ved dyrking innendørs bør rottemperaturen være mellom 20-25 grader.

Litt ekstra magnesium er ikke spesielt skadelig. Ved dyrking i plantejord, oppstår overflødige mengder av magnesium ikke raskt. For mye magnesium hindrer opptak av kalsium og planten utviser generelle symptomer på overflod av salter; Hemmet vekst og vegetasjon med mørk farge.

Tagger :