Den voksne soppmyggen er en liten, sort flue, rundt 3-4 mm i lengde. De ses vanligvis svermende i drivhus fordi de tiltrekkes av luftfuktigheten, høye temperaturer og dekompenserende organisk materiale. Avlingssubstrater tilbyr ideelle forhold for larvene, som er hvite og benløse og ligner på små mark. De spiser organisk materiale og de myke delene av planten under bakken, som røtter og stilker.

Kort om pesten

Hva er soppmygg?
Soppmygg (familiene Mycetophilidae og Sciaridae) er en vanlig pest som påvirker innendørsplanter, spesielt der hvor fuktigheten er høy.
Hva kan du se?
De legges vanligvis først merke til når de harmløse voksne flyr rundt husplantene eller samles i et vindu i nærheten.
Hva kan du gjøre?
Sørg for at luften sirkulerer over toppen av jorden og vann plantene riktig.

Soppmyggens biologiske syklus

Voksne lever i rundt én uke og legger opptil 300 egg i rik, fuktig jord. Innen 4-6 dager dukker små larver opp og begynner å spise på planterøttene i løpet av deres to uker lange levetid. Puppestadiet varer i 3-4 dager før unge voksne forlater jorden og begynner neste generasjon. Hele livssyklusen fra egg til voksen kan fullføres på så lite som 3-4 uker avhengig av temperaturen. På grunn av deres produktivitet og relativt korte gestasjonsperiode, kan plantejord være vertskap for hvert stadium – egg, larve, puppe, voksen – med flere generasjoner samtidig. På grunn av dette er det vanligvis nødvendig å gjentatte ganger bruke hjelpemidler, til det ikke er noen overlevende egg igjen.

Image
Fungus gnats - Pests & Diseases

Symptomer på pesten

Plantesymptomer som indikerer soppmygg er plutselig forråtnelse, tap av kraft, dårlig vekst og gulning av bladene. Med alvorlige infiseringer kan en betydelig andel av plantene gå tapt.

Hvordan forebygge pesten?

  • Inspiser plantene grundig før kjøp for tegn på insektpester. Vend jorden opp forsiktig nær plantens base og se etter de glassaktige, klare larvene. Ikke kjøp planter som soppmygg flyr ut av.
  • Soppmygg trives best i fuktig jord; pass på at du ikke vanner for mye, spesielt i vintermånedene når plantene trenger mindre vann. Ved planting i potter, unngå organisk materiale som holder på vann, som alger, som kan oppfordre til egglegging.
Image
Fungus gnats - Pests & Diseases

Løsninger for å kontrollere pesten

  • La jorden tørke til en dybde på en til to tommer mellom vanning hvis pester er til stede. Dette dreper ikke bare larvene og hindrer utvikling av egg, men det gjør også jorden mindre attraktiv for eggleggende hunner.
  • Bruk gule klisterfeller plassert horisontalt ved jordoverflaten for å fange store mengder eggleggende voksne. Myggene tiltrekkes av gult og kan lett fjernes fra fellen før de kan legge flere egg.
  • Dekk til husplanter med fordelaktige nematoder for å ødelegge larvestadiet. Nematoder er mikroskopiske mark som penetrerer soppmygglarver samt skadelige plen- og hageinsekter, lus og andre jordbårne pester (de skader ikke meitemark), og frigjør deretter en bakterie som spiser pesten fra innsiden og ut. De langvarige nematodene er trygge for bruk rundt kjæledyr, planter og familien din.