Knoppråte angriper svake planter eller døende blomster. Faktisk hjelper den i naturen plantenes resirkuleringsprosess ved å bryte dem ned og gjør næringsstoffene tilgjengelige i jorden. Så soppen spiller faktisk en viktig rolle i den naturlige vekstsyklusen. Men når den rammer avlingene dine, er den en pest!
Knoppråte
- Hva er knoppråte?
- Botrytis cinereaer en nekrotrofisk sopp, noe som betyr at den dreper verten for å innhente næringsstoffene den trenger.
- Hva kan du se?
- Vevet hvor den utvikler seg blir mørkt og noen ganger mykt fordi vertscellene dør. Over tid vil et lag av tåkete gråmugg legge seg på disse mørke områdene.
- Hva kan du gjøre?
- Du må aldri la den infiserte planten eller deler av planten komme i kontakt med andre planter.
Knoppråtens biologiske syklus
Den tidlige utviklingen av gråmugg starter vanligvis i en infisert planterest fra tidligere avlinger som har blitt etterlatt i området. Restene begynner å utvikle seg når temperaturen øker, for eksempel tidlig om våren. I sterkt lys begynner de å produsere strukturer kalt konidioforer. På slutten av disse konidioforene dannes sporer kallet kondiaer som deretter transporteres via luften og kan komme i kontakt med bladene eller stilkene.
Symptomer på sykdommen
Soppinfeksjonen i blomster er ikke synlig i begynnelsen. Klorose – vev som ser brunt og vått ut nær infeksjonsstedet – er et av de første symptomene som indikerer et mulig knoppråteangrep. En lysere flekk på blomstene med en mørk brun ring rundt kan også indikere en mugginfeksjon.
Hvordan forebygge sykdommen?
Det er svært viktig å bli kvitt delene av planten som er infisert med knoppråte. De infiserte delene bør fjernes umiddelbart.
Du må aldri la den infiserte planten eller deler av planten komme i kontakt med andre planter, fordi selv den korteste kontakt vil sende skyer av grå sporer ut i luften. Disse sporene vil deretter lande på friske planter og kan infisere dem. God ventilasjon er essensielt for å opprettholde noe lavere luftfuktighet rundt bladene og blomstene. For utendørsavlinger anbefales det å dekke plantene med et plastikklag når regn forventes. Dette hindrer plantene fra å bli våte.
Det er også viktig å være oppmerksom på pester som larver som kan forårsake skade på det ytre vevet somB. cinerea kan utnytte for å komme lettere inn i planten. Det er lettere for soppen å infisere planter som har blitt skadet av tyggende pester. Andre insekter som trips kan bære og spre knoppråtesporer.
Løsninger for å kontrollere sykdommen
Flere mikroorganismer har vist seg å være vellykkede til å kontrollere B. cinerea i et stort utvalg avlinger. Clonostachys rosea (= Gliocladium roseum) er en sopp som brukes for å motkjempe og hindre knoppråteangrep på grunn av dens evne til å undertrykke produksjonen av sporer. Noen nematode arter har også blitt brukt til å kontrollere gråmugg effektivt.
Mange planteekstrakter markedsføres primært for å kunne hindre angrep og utvikling av B. cinerea. Gode resultater har blitt oppnådd med ekstrakter av timian, sitrusfrø, oregano, mynte, hvitløk og pepper, for å nevne noen få.