Knoppråte angriper svake planter eller døende blomster. Faktisk hjelper den i naturen plantenes resirkuleringsprosess ved å bryte dem ned og gjør næringsstoffene tilgjengelige i jorden. Så soppen spiller faktisk en viktig rolle i den naturlige vekstsyklusen. Men når den rammer avlingene dine, er den en pest!

Knoppråte

Hva er knoppråte?
Botrytis cinereaer en nekrotrofisk sopp, noe som betyr at den dreper verten for å innhente næringsstoffene den trenger.
Hva kan du se?
Vevet hvor den utvikler seg blir mørkt og noen ­ganger mykt fordi vertscellene dør. Over tid vil et lag av tåkete gråmugg legge seg på disse mørke områdene.
Hva kan du gjøre?
Du må aldri la den infiserte planten eller deler av planten komme i kontakt med andre planter.

Knoppråtens biologiske syklus

Den tidlige utviklingen av gråmugg starter vanligvis i en infisert planterest fra tidligere avlinger som har blitt etterlatt i området. Restene begynner å utvikle seg når temperaturen øker, for eksempel tidlig om våren. I sterkt lys begynner de å produsere strukturer kalt konidioforer. På slutten av disse konidioforene dannes sporer kallet kondiaer som deretter transporteres via luften og kan komme i kontakt med bladene eller stilkene.

Image
Botrytis cinerea - Pests & Diseases

Symptomer på sykdommen

Soppinfeksjonen i blomster er ikke synlig i begynnelsen. Klorose – vev som ser brunt og vått ut nær infeksjonsstedet – er et av de første symptomene som indikerer et mulig knoppråteangrep. En lysere flekk på blomstene med en mørk brun ring rundt kan også indikere en mugginfeksjon.

Hvordan forebygge sykdommen?

Det er svært viktig å bli kvitt delene av planten som er infisert med knoppråte. De infiserte delene bør fjernes umiddelbart.

Du må aldri la den infiserte planten eller deler av planten komme i kontakt med andre planter, fordi selv den korteste kontakt vil sende skyer av grå sporer ut i luften. Disse sporene vil deretter lande på friske planter og kan infisere dem. God ventilasjon er essensielt for å opprettholde noe lavere luftfuktighet rundt bladene og blomstene. For utendørsavlinger anbefales det å dekke plantene med et plastikklag når regn forventes. Dette hindrer plantene fra å bli våte.

Det er også viktig å være oppmerksom på pester som larver som kan forårsake skade på det ytre vevet somB. cinerea kan utnytte for å komme lettere inn i planten. Det er lettere for soppen å infisere planter som har blitt skadet av tyggende pester. Andre insekter som trips kan bære og spre knoppråtesporer.

Image
Botrytis cinerea - Pests & Diseases

Løsninger for å kontrollere sykdommen

Flere mikroorganismer har vist seg å være vellykkede til å kontrollere B. cinerea i et stort utvalg avlinger. Clonostachys rosea (= Gliocladium roseum) er en sopp som brukes for å motkjempe og hindre knoppråteangrep på grunn av dens evne til å undertrykke produksjonen av sporer. Noen nematode arter har også blitt brukt til å kontrollere gråmugg effektivt.

Mange planteekstrakter markedsføres primært for å kunne hindre angrep og utvikling av B. cinerea. Gode resultater har blitt oppnådd med ekstrakter av timian, sitrusfrø, oregano, mynte, hvitløk og pepper, for å nevne noen få.