Kokostorv er restmaterialer etter at fibrene har blitt fjernet fra den ytterste skallet av kokosnøtten. Det tok 10 århundrer for å gjøre dette avfallet til fremtidens medium. Den første beskrivelsen av kokosprosessen dateres tilbake til 1000-tallet og ble nedskrevet av arabiske handelsmenn.

Historie

Image
Coco in general

I 1290 beskrev Marco Polo prosessen med å ekstrahere fibre fra kokosnøtter. I århundrer forble denne prosessen uendret. Kokostorv var et avfallsprodukt fra fabrikker som brukte kokosfiber som råmateriale for å lage seiltau, stolseter og madrassfyll.

I 1862 introduserte botanikeren, gartneren og sekretæren ved Royal Horticultural Society, John Lindeley, kokostorv som vekstmedium i engelsk hagebruk. Etter vellykkede eksperi­menter i Royal Horticultural Societys hager, opp­sto komplikasjoner på grunn av skadelige substanser som var naturlig til stede i materialet og fordi kunnskap om bruken fortsatt var begrenset. Til slutt forårsaket den lave kvaliteten for mange problemer for ulike avlinger på en slik måte at bruken av kokos sank innen jordbruk. Det tok enda 100 år før kokos ble gjenoppdaget som et potensielt vekstmedium. Nye teknikker og analysemetoder betød at kokos kunne forvandles til et verdifullt vekstmedium. Fra dette øyeblikket ble det mulig å dyrke mange avlinger på kokos med suksess.

CANNA, en grundig pioner, ble imponert over dette produktets potensiale. Etter mange års forskning skapte CANNA et nytt medium med en egen næringsløsning av kokos. Under lanseringen var CANNA det første selskapet til å introdusere RHP-sertifiserte CANNA COCO på markedet.

Image
Coco in general

Plantene «spretter» ut av kokosen

En erfaren plantejordgartner om hans erfaringer med CANNA COCO: «Jordbærene er mye tykkere og tyngre enn jeg er vant til. Og de er ikke hovne og vandige, men saftige. Slik det ser ut nå, forventer jeg en større avling enn jeg noen gang har hatt. Jeg bare dyrket plantene i en uke som jeg gjorde med plantejorden, og de «spratt» bokstavelig talt ut av kokosen. Røttene gror som ugress og plantene fyller området mye raskere enn vanlig. Plantene mine har aldri sett så sunne ut. Det beste er at du ikke kan gjøre feil med kokos».

Veksten til COCO innen hydroponikk

Etter dets introduksjon innen rosedyrking i 1986, ble det klart at kokos kunne være et ideelt vekstmedium for rotutvikling, noe som førte til sterkere avlinger. Dessverre kunne ikke suksessen med rosene gjentas for alle avlinger. Kvaliteten på kokosmaterialet var ikke konstant, og det var en enorm mangel på kunnskap om kokosdyrking.

I 1993 økte behovet for alternativer for torv og andre medier, som steinull, og CANNA startet sine første eksperimenter med kokos. Dette førte ikke direkte til et salgbart produkt, da innsikten til «spesialister» viste seg å være motstridende og det ikke fantes svar på praktiske problemer med kokosdyrking. For å avgjøre kokospotensialet på en objektiv måte, var det eneste CANNA kunne gjøre, å utføre pionerarbeidet selv. To år senere ble CANNA COCO lansert, og dette var det første kokosproduktet på forbrukermarkedet (Tyskland, 1996).

Etter den positive introduksjonen av CANNA COCO på det tyske markedet, ble CANNA COCO lansert i Nederland i 1997. Etter at resultatene ble publisert, var veksten av kokos ustoppelig og markedsandelen i hagebrukssektoren økte enormt. På slutten av 2000, ble nesten 35 % av roser og 40 % av jordbærplanter i Nederland dyrket på kokossubstrat.

Vi kan bekrefte at kokos har fått en definitiv plass blant andre medier. CANNA ser et vekstmønster på 15 % per år til 2015 for det totale kokosmarkedet. For et økt antall plantejordblandinger, er kjennetegnene ved kokos fordelaktige på grunn av den enkle rotleggingen, den store vannbeholdende kapasiteten i kombinasjon med god drenering og materialets høye stabilitet.

Sveits vokser på høyt nivå

Image
Coco in general

På slutten av 1990-tallet, var det tidligere vekstsenteret i Schlieren (i nærheten av Zürich) et av de første til å vise interesse for CANNA COCO ved dets introduksjon. Heinrich og Gabriel, to ansatte fra oppstarten av butikken, tok over driften og fortsatte under navnet Growhaus. Siden lanseringen av CANNAs COCO-substrat, har de fullstendig endret tankegang om dette tropiske fibret.

Frem til nylig inneholdte kjelleren i butikken et prøveoppsett som ble brukt til å sammenlikne ulike populære medier med hverandre. Etter intensive tester bekreftet Heinrich og Gabriel at CANNA COCO var det mest effektive mediet. «CANNA er vår favorittleverandør», sa Heinrich. Denne dyrkeren, som har sin utdannelse fra legendariske Gartnerei i Enetbrugg, er full av lovord om den konsistente høye kvaliteten på CANNAs produkter. «Men spesielt brukervennligheten gjør CANNA COCO overlegen fremfor andre medier. Kutt platene, bløtlegg i en time, og det er klart. Selv om vi har kunder som bruker samme plate seks ganger, setter vi grensen ved tre innhøstinger», sier Heinrich med et smil om munnen. I tillegg anerkjenner Growhaus-teamet en høyere motstand mot sopp i plantejordblandinger.

Dette er nok grunn til at vellykkede forretningsmenn «pusher» CANNA COCO og dens tilhørende næringsserie til kundene sine. Avhengig av planteart, kan en gjennomsnittlig avlingsøkning på 10 % enkelt oppnås med CANNA COCO for den gjennomsnittlige Growhaus-gartneren.

Tagger :